Jak wybrać wyciskarkę soku

Co powinieneś wiedzieć zanim dokonasz zakupu
wyciskarki soku lub sokowirówki?

Przede wszystkim, trzeba Ci wiedzieć, że zajmujemy się wyszukiwaniem, testowaniem i sprzedażą najlepszych wyciskarek soku i sokowirówek od bardzo dawna – znacznie wcześniej, niż Ty postanowiłeś kupić takie urządzenie. Chcemy podzielić się z Tobą naszą bogatą wiedzę i doświadczeniem, aby pomóc Ci dokonać najlepszego wyboru.

Wybór odpowiedniego urządzenia nie jest tak łatwy, jak się wydaje. Wszystkie sokowirówki i wyciskarki soku wyciskają sok – jednak sam proces wyciskania i uzyskany produkt w każdym przypadku są inne. Inny też jest czas procesu, wydajność z jednostki surowca i inny zakres owoców i warzyw możliwych do przetworzenia.

Dokonany wybór zawsze oznacza pewien kompromis, jako że absolutnie idealna wyciskarka soku nie istnieje. Trzeba więc wiedzy - i my ją mamy - aby spośród dostępnych wybrać tę, która dla Ciebie będzie najbardziej odpowiednia.

Zanim zdecydujesz się na zakup sokowirówki czy wyciskarki do soków z owoców i warzyw powinieneś zadać sobie następujące pytania:


Z czego będę wyciskał sok?

Sokowirówki i wyciskarki soku pozwalają uzyskać sok z większości owoców i warzyw. Problem pojawia się wtedy, gdy chcemy wycisnąć sok z roślin liściastych i drobnych jagód – nie każde urządzenie sobie z tym poradzi. Na przykład jednoślimakowe i dwuślimakowe wyciskarki soków są znakomite do wyciskania soku z trawy pszenicy i ziół, podczas gdy sokowirówki nie radzą sobie z tym zadaniem zbyt dobrze. Ważne jest zatem, aby wiedzieć, jaki rodzaj soków Cię głównie interesuje.


Jaki rodzaj soku najbardziej mi odpowiada ?

Czy wolisz gęsty sok, pełen drobnych kawałeczków owoców i warzyw z wyciskarki wolnoobrotowej czy też bardziej odpowiada Ci klarowny sok z sokowirówki ? Czy zamierzasz wypijać sok zaraz po wyciśnięciu z sokowirówki, czy raczej jest Ci potrzebna wyciskarka, z której sok możesz przechowywać nieco dłużej ? Czy nie będzie Ci przeszkadzać piana, z którą będziesz musiał się zmagać w przypadku użycia sokowirówki ?


Jakie ilości owoców i warzyw zamierzam przetwarzać ?

Sokowirówki mogą przerabiać duże ilości owoców i warzyw bardzo szybko, podczas gdy większość wyciskarek wolnoobrotowych nie powinno pracować bez przerwy dłużej niż 30 minut. Z kolei im wolniej przebiega proces wyciskania soku, tym otrzymany sok jest lepszy i zdrowszy. Jednak 30 minut w zupełności wystarczy, aby wycisnąć sok dla całej rodziny. Zwykle wyciśnięcie 1 litra soku za pomocą wyciskarki soków to kwestia około 4-5 minut. Niektóre sokowirówki działają w zamkniętym systemie usuwania miąższu ( gromadzi się on stopniowo na sicie – nie jest automatycznie usuwany do zewnętrznego pojemnika ), co niewątpliwie ogranicza ilość surowca, jaką możemy przerobić w jednym cyklu. Z drugiej jednak strony przekłada się na większy uzysk soku, ponieważ miąższ osadza się na ścianach sita i jest stale wyciskany podczas pracy sokowirówki. Oczywiście po oczyszczeniu sita wyciskanie możemy kontynuować. Sokowirówki o otwartym obiegu, czyli te wyposażone w dodatkowy zbiornik na miąższ są niewątpliwie wygodniejsze w obsłudze, ale uzyskują znacznie mniej soku ponieważ miąższ jest szybko usuwany do zbiornika. Najlepszym rozwiązaniem okazuje się w tym przypadku wyciskarka soku - wyróżnia się najlepszą wydajnością (wyciska więcej soku w porównaniu z większością sokowirówek), a wyciśnięty miąższ usuwany jest przez osobny wypust do podstawionego pojemnika na odpady, podczas gdy drugim wypustem wypływa gotowy sok. Tak więc, wybierając urządzenie zastanów się jakie ilości soku dziennie zamierzasz wyciskać i jak istotna jest dla Ciebie kwestia szybkości ich wyciskania.


Jak często będę korzystał z wyciskarki soku?

Niezależnie od rodzaju wyciskarki soku, powinna ona być czyszczona i myta zaraz po zakończeniu wyciskania. Czynność ta może nie stanowić dużego problemu na początku, ale po pewnym czasie może skutecznie zniechęcić do wyciskarki. Radzimy zatem, abyś wziął ten aspekt pod uwagę zanim wybierzesz urządzenie. Powinieneś zdecydować, czy zależy ci na wydajności i efektywności, czy na praktycznych walorach użytkowych. Niekiedy lepiej zadowolić się gorszej jakości sokiem, wyciskanym codziennie niż żadnym, kiedy skądinąd znakomite urządzenie idzie w kąt z powodu kłopotliwego, zniechęcającego czyszczenia. Wyciskarki dwuślimakowe (o których dowiesz się poniżej) są z reguły trudniejsze do czyszczenia ponieważ ich budowa jest bardziej złożona. Z kolei jednoślimakowe wyciskarki do soków uchodzą za najłatwiejsze w czyszczeniu ponieważ składają się z niewielu części. Na drugim biegunie - czyli najbardziej kłopotliwe do czyszczenia są bez wątpienia sokowirówki - mają ostre sita o dużej powierzchni i drobnych mikrootworach w których gromadzą się resztki miąższu.


Ile jest warte dla mnie moje zdrowie ?

Istnieje szeroka gama sokowirówek i wyciskarek soków i równie szeroki jest zakres ich cen. Tanie sokowirówki, które można spotkać w niektórych sklepach i supermarketach, mają z reguły krótką żywotność, jak również oferują kiepskie parametry użytkowe i takiż sok. Zakup wyciskarki soku to swoista inwestycja. Wyciskanie soków tanim urządzeniem w większości przypadków daje złe rezultaty, prowadzące w końcowym efekcie do całkowitego zaprzestania wyciskania. Dlatego też radzimy raczej zrezygnować z tego rodzaju zakupu, oszczędzając w ten sposób pieniądze.
Sokowirówki są dobrym rozwiązaniem dla początkujących użytkowników. Urządzenia dla średnio zaawansowanych to jednoślimakowe wyciskarki soku. Najdroższe są wyciskarki dwuślimakowe – dają one najlepszej jakości sok, dzięki czemu zdobywają uznanie nawet najbardziej wymagających użytkowników. Te wyciskarki soków stosowane są najczęściej w ramach różnego rodzaju diet sokowych i kuracji leczniczych np. terapia dr Gersona.



Powrót do góry

Charakterystyka urządzeń do wyciskania soku.

SOKOWIRÓWKI

Sokowirówki można uznać za najpopularniejszy i zwykle najtańszy rodzaj urządzeń do wyciskania soku. Główną rolę w technologii ich działania odgrywa wirujące sito, którego ścianki posiadają mikrootwory, a dno zwykle wyposażone jest w niewielkie ostrza. Podczas pracy sokowirówki, sito to obraca się z dużą prędkością (6000 – 12000 obrotów/min. w zależności od modelu), tworząc siłę odśrodkową, która oddziałuje na surowiec (miąższ warzyw i owoców) znajdujący się wewnątrz sita sokowirówki, spychając go i dociskając do bocznych ścian.

Kiedy wkładasz do sokowirówki np. kawałek jabłka, ostrza wirujące razem z sitem dokładnie go ścierają, tak żeby uzyskać jednolitą masę. Następnie miąższ ten, dociskany jest do ścianek sita, a zawarty w nim sok odprowadzany jest przez mikrootwory. Wyciśnięty w ten sposób sok wypływa przez otwór spustowy sokowirówki do podstawionego naczynia. Odsączony miąższ natomiast, pozostaje wewnątrz sita lub zostaje usunięty przez osobny otwór wylotowy – ma to miejsce w przypadku niektórych modeli sokowirówek, które posiadają funkcję automatycznego usuwania miąższu. Takie rozwiązanie umożliwia ciągłą pracę urządzenia, bez konieczności ręcznego opróżniania sita w trakcie użytkowania, ale wiąże się z mniejszym uzyskiem soku.

Sok wyciśnięty za pomocą sokowirówki ma dość klarowną, rzadką konsystencję. Posiada znacznie niższą zawartość składników odżywczych niż sok uzyskany za pomocą wyciskarki soku. Jest to spowodowane faktem, że sokowirówki nie są wstanie efektywnie wydobyć substancji zawartych wewnątrz komórek roślinnych. Odsączają tylko część soku, pozostawiając resztę w postaci wilgotnego miąższu o dużej objętości. Wysokie obroty sokowirówek powodują duże napowietrzenie soku, co widać w postaci warstwy piany osadzonej na jego powierzchni. Napowietrzony sok ulega szybkiemu utlenianiu, a zawarte w nim substancje odżywcze giną, dlatego też nie nadaje się do przechowywania i wymaga spożycia zaraz po wyciśnięciu.

Sokowirówki uzyskują sok z większości gatunków owoców i warzyw. Nie są jednak w stanie efektywnie wycisnąć warzyw liściowych (jak sałata, szpinak czy kapusta), roślin liściastych(jak trawa pszeniczna, pokrzywa) i ziół. Mają również trudności z wyciskaniem owoców jagodowych, takich jak maliny, jeżyny, porzeczki i inne.


Zalety

+ Sokowirówki to najszybsza metoda wyciskania soku.

+ Dzięki dużemu otworowi wsadowemu i silnikowi o dużej mocy, pozwalają wyciskać duże ilości surowca w krótkim czasie.

+ Niektóre modele sokowirówek nadają się do zastosowań komercyjnych na potrzeby barów, restauracji  i innych lokali gastronomicznych.


Wady

- Jakość, konsystencja, jak i również smak otrzymanego soku są dużo gorsze niż soku wyciśnięty za pomocą wyciskarki soków.

 - Sokowirówki nie potrafią wycisnąć soku z warzyw liściowych (jak np. natka pietruszki, szpinak) i ziół (np.mniszek lekarski, pokrzywa czy mięta).

- Napowietrzają wyciskany sok, przez co substancje odżywcze w nim zawarte szybko ulegają utlenieniu i zniszczeniu.

- Sok wyciśnięty przy pomocy sokowirówki powinien być spożyty zaraz po wyciśnięciu, nie nadaje się do przechowywania.

- Sokowirówki są bardzo kłopotliwe i pracochłonne w czyszczeniu (duże sito, skomplikowana budowa, zakamarki).

- Większość modeli posiada ograniczenie czasu pracy do kilku minut.

- Głośna praca

magimix2 - Sokowirówki mają zwykle krótkie okresy gwarancji i są dość zawodne.


Najwyższej jakości sokowirówką z naszej oferty jest Magimix Le Duo Plus XL



Powrót do góry


JEDNOŚLIMAKOWE WYCISKARKI SOKÓW

Wyciskarki soku, w przeciwieństwie do sokowirówek są urządzeniami wolnoobrotowymi, wykorzystującymi do wyciskania soku siłę miażdżenia. Ich sposób działania przebiega w kilku etapach, główną zaś rolę odgrywa obracający się wytrzymały wałek ślimakowy, który miażdży i wyciska surowiec. Wałek ten obraca się z prędkością 70 – 120 (w zależności od modelu wyciskarki soku), dzięki czemu proces wyciskania nie napowietrza ani nie nagrzewa wyciskanego produktu (jak to ma miejsce w przypadku sokowirówki).

Technologia działania wyciskarki do soków przebiega w kilku etapach. Najpierw wyciskarka z dużą siłą miażdży i wyciska owoce czy warzywa, aby przerwać włókna i ściany komórkowe ich miąższu. Następny etap to wydobycie soku ze zmiażdżonego miąższu po przez silne wyciskanie, dzięki któremu uwalniany jest sok z komórek i przestrzeni pomiędzy nimi. Uzyskany sok wraz ze wszystkimi witaminami, enzymami i składnikami odżywczymi zostaje odsączony przez sito, a następnie wypływa do podstawionego naczynia. Wyciśnięty, suchy miąższ zostaje z kolei usunięty do osobnego zewnętrznego zbiornika.

Sok wyciśnięty przy pomocy wyciskarki jest gęstszy i mniej klarowny niż uzyskany dzięki sokowirówce. Jest on również znacznie bogatszy w enzymy, witaminy i składniki odżywcze, które pozostają „żywe” i niezniszczone w procesie wyciskania. Taki sok posiada niewielką warstwę piany co wskazuje na minimalne napowietrzenie. Dzięki temu jego okres przydatności do spożycia jest dłuższy niż w przypadku soku wyciśniętego przez sokowirówkę i wynosi do 24 godzin przechowywania w lodówce.

Warto zwrócić również uwagę, że wyciskarki soków zaopatrzone zostały w szereg funkcji dodatkowych m. in.: możliwość homogenizacji (czyli mielenia surowca bez oddzielania soku, w efekcie czego z wyciskanych owoców czy warzyw otrzymujemy przecier o konsystencji musu). Funkcja ta pozwala na przygotowanie posiłków dla dzieci i niemowląt jak i również lodów, deserów, shaków, musów, przecierów, masła orzechowego, lodów, sorbetów i wielu innych pysznych potraw. Wyciskarki soku potrafią również mielić inne surowce takie jak zioła, nasiona, zboże, kawę, co umożliwia przygotowanie aromatycznych przypraw, domowej mąki, świeżo zmielonej kawy itp. Niektóre modele wyciskarek soku wyposażone zostały w nakładki do robienia makaronu w różnych kształtach.

Jednoślimakowe wyciskarki do soków z owoców i warzyw można podzielić na dwie grupy: z ostrzami i bez ostrzy. Poniżej zamieściliśmy ich szczegółową charakterystykę.


a) Wyciskarki soku "poziome"
(takie jak: Sana, Omega 8004/8006, Oscar DA-100 itp.)

Jednoślimakowe wyciskarki do soków nie posiadające ostrzy, wykorzystują wyłącznie siłę miażdżenia wałka ślimakowego, który wyciska surowiec i odsącza sok przez system sit. Wyciskarki te należą do urządzeń wolnoobrotowych i pracują z prędkością nie przekraczającą 120 obrotów/min. Taka technologia zwana jest „wyciskaniem na zimno”, ponieważ nie wytwarza ciepła, nie niszcząc tym samym składników odżywczych zawartych w wyciskanym surowcu. Wolne obroty wyciskarki zapobiegają napowietrzaniu soku, dzięki czemu enzymy, witaminy i minerały w nim zawarte nie utleniają się, pozostając wciąż żywe w łatwo przyswajalnej postaci. Technologia ta jest również dużo cichsza.

Większość modeli posiada szereg funkcji dodatkowych np. mielenia (dzięki której można zmielić kawę, przyprawy, zioła czy zboże na mąkę), homogenizacji (przydatna funkcja - mielenie bez odsączania soku, umożliwia przygotowanie przeróżnych dań od puree, przecierów czy musów aż po lody, masła orzechowe i wiele innych) oraz robienia domowych makaronów w różnych kształtach dzięki dodatkowym nakładkom.



Zalety

+ Jakość uzyskanego soku jest najlepsza jaką można uzyskać - bogaty w witaminy, minerały i esencjonalny.

+ Sok jest zawiesisty, esencjonalny, smaczniejszy, a przede wszystkim dużo bardziej wartościowy, niż sok z sokowirówki.

+ Podczas wyciskania nie tracisz żadnych witamin, sok nie nagrzewa się i nie natlenia, a więc zawarte w nim składniki odżywcze nie zostają zniszczone w procesie wyciskania.

+ Wyciskarki soków wyciskają praktycznie każdy gatunek warzyw, owoców i ziół: od natki pietruszki, sałaty, brokułów, szpinaku, trawy pszenicznej itp., przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.) i cytrusowe (grejpfruty, ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak, seler itp.), liściowych oraz ziół.

+ Sok wyciśnięty z wyciskarek nadaje się do przechowywania w lodówce do 72 godzin.

+ Nowoczesna technologia wyciskania pozwala uzyskać do 2 razy więcej soku niż z przeciętnej sokowirówki – możesz sporo oszczędzić na wydatkach na warzywa.

+ Łatwe w użytkowaniu i czyszczeniu - niewiele elementów, małe sitka, prosta budowa i montaż.

+ Bardzo wytrzymałe i niezawodne - wyróżniają się długim okresem gwarancji nawet do 15 lat.

+ Sok ten jest doskonały do zastosowań w dietach odchudzających, oczyszczających i leczniczych, np. w znanej terapii dr Gersona. Wzmacnia i odżywia organizm, dostarczając mu niezbędnych substancji odżywczych.

+ Niektóre modele wyciskarek posiadają przydatne funkcje dodatkowe jak np. mielenie (orzechów, ziół, przypraw, kawy, zboża itp.), robienie musów, przecierów, dżemów, puree, sorbetów, a także formowanie makaronu.


Wady

- Czas potrzebny na wyciśnięcie soku jest dłuższy w porównaniu z sokowirówkami czy wyciskarką Champion. (wyciśniecie 1 litra soku przy pomocy wyciskarki trwa około 4 minut)

- Niektóre urządzenia tego typu nie mogą pracować bez przerwy dłużej niż 30 min.


Aktualnie w naszej ofercie znajdziesz następujące modele jednoślimakowych wyciskarek soku z warzyw i owoców:
Sana, Omega 8006, Omega 8004, Oscar DA-1000 oraz Healthy Juicer Electric.
Sana Sana Sana Omega 8006 Omega 8004 oscar
(Aby dowiedzieć się więcej o wybranym urządzeniu kliknij jego zdjęcie lub link powyżej.)

Powrót do góry

      b) Wyciskarki soku „pionowe”
(takie jak: Omega VRT czy Sana EUJ-808 itp.)

Ostatnią nowością na rynku są wyciskarki jednoślimakowe „pionowe.” , których to mechanizm wyciskający został obrócony. Do tej pory wszystkie”klasyczne” modele wyciskarek posiadają podłużny wałek ślimakowy, ustawiony poziomo. Poza tym mają one stosunkowo niewielki otwór wsadowy, a sam proces wyciskania przebiega w ich przypadku nieco wolniej i niekiedy wymaga niewielkiej siły do popchnięcia surowca w głąb tuby wsadowej.

Wyciskarki jednoślimakowe pionowe, jak sama nazwa wskazuje, mają wałek ślimakowy usytuowany w pionie. Dzięki temu proces wyciskania przebiega szybciej i łatwiej, ponieważ surowiec praktycznie nie wymaga popychania, gdyż opada grawitacyjnie w głąb tuby wsadowej na wałek ślimakowy. Co więcej wyciskarki pionowe posiadają większy otwór wsadowy, dzięki czemu nie trzeba tak drobno kroić surowca.

A zatem głównymi cechami różnicującymi wyciskarki jednoślimakowe pionowe od klasycznych są: szybkość wyciskania, rozmiar otworu wsadowego oraz łatwość podawania surowca.

Jakość soku wyciśnięta za pomocą wyciskarki pionowej jest taka sama co z poziomej, jednak jest on wyciskany szybciej i przy mniejszym nakładzie pracy. Wydajność, czyli uzysk soku z jednostki jest porównywalna do lepszych modeli wyciskarek jednoślimakowych „poziomych” np. Omegi 8004/8006.

Nowością w wyciskarkach pionowych jest również funkcja przepłukiwania „na biegu” – bez demontażu, przy włączonej wyciskarce. Funkcja ta jest przydatna przy wyciskaniu kilku rodzajów soków jeden po drugim (np. warzywnego, a następnie owocowego), aby ich smaki nie mieszały się Nie trzeba po każdym wyciśniętym soku demontować i myć wyciskarki, wystarczy wlać do niej 2-3 szklanki wody, dzięki czemu pozostałe resztki soku i miąższu zostaną usunięte i można przystąpić do wyciskania kolejnego soku – co oczywiście nie zastępuje końcowego mycia wyciskarki.

Z drugiej jednak strony sporym minusem wyciskarek pionowych jest przede wszystkim ich bardziej pracochłonne mycie. Z uwagi na swoją konstrukcję, wyciskarki te mają więcej elementów i sporo zakamarków, w których w czasie wyciskania gromadzą się włókna miąższu. Czyszczenie tych wyciskarek nie jest może tak czasochłonne jak mycie wyciskarek dwuślimakowych, jednak również zajmuje sporo czasu.

Kolejnym mankamentem pionowych wyciskarek jest ich ograniczona liczba funkcji – konstrukcyjnie przystosowane są wyłącznie do wyciskania soku z owoców i warzyw. Nie można za ich pomocą mielić jakiegokolwiek surowca, homogenizować ani formować makaronu (funkcje te posiadają jedynie klasyczne wyciskarki poziome).


Zalety:

+ większy otwór wsadowy, dzięki czemu do wyciskarki mieszczą się większe kawałki surowca

+ nie trzeba używać popychacza, ponieważ większość rodzajów surowca opada sama „grawitacyjnie” na wałek ślimakowy

+ są mniejsze, bardziej kompaktowe, bo moduł roboczy ustawiony jest n module napędowym, dzięki czemu zyskujemy więcej miejsca na blacie

+ mają funkcję przepłukiwania „na biegu”, co umożliwia wyciskanie różnych soków zaraz po sobie, bez konieczności rozkładania i mycia wyciskarki po każdym soku

Wady:

- są bardziej czaso- i pracochłonne czyszczeniu ze względu na większą liczbę elementów i zakamarków, oraz większą powierzchnię sita

- służą wyłącznie do wyciskania soku, nie mają funkcji dodatkowych jak wyciskarki poziome (mielenia, homogenizacji, formowania makaronu itp.)

- mają tendencję do wyciskania nieco gęstszych soków niż wyciskarki poziome


W naszej ofercie znajdziesz następujące modele wyciskarek "pionowych" :
Omega VRT352F, Omega VRT402, Sana EUJ-808 firmy Omega.
Omega VRT352F Omega VRT352F Omega VRT352F Omega VRT402 Sana EUJ-808
(Aby dowiedzieć się więcej o wybranym urządzeniu kliknij jego zdjęcie lub link powyżej.)

Powrót do góry

      a) Jednoślimakowe wyciskarki soków z ostrzami
      (do tej grupy należy: Champion 2000+)


Modelem wyróżniającym się spośród innych jednoślimakowych wyciskarek do soków jest Champion 2000+. Jako jedyna wyciskarka soku łączy w sobie dwie technologie – ścierania i miażdżenia. Wyciskarka Champion posiada ostrza, które obracają się z prędkością 1425 obrotów/min. Wyciskany surowiec jest przez nie ścierany, a następnie miażdżony przez wałek ślimakowy. Uwolniony w tym procesie sok zostaje odsączony przez sito wyciskarki i wypływa do zewnętrznego naczynia. Wyciśnięty miąższ usuwany jest do osobnego pojemnika pod otworem wypustowym.

Jako jedyna z wyciskarek soku, Champion 2000+ należy do urządzeń wysokoobrotowych (podobnie jak sokowirówki), które napowietrzają wyciskany sok, przez co zmniejszają jego zawartość odżywczą. Wyciskarka ta robi to jednak w dużo mniejszym stopniu niż sokowirówki ponieważ pracuje ze znacznie niższą prędkością. Niewątpliwą zaletą tego urządzenia, jest jego szybkość wyciskania w porównaniu z innymi wyciskarkami soku. Co więcej, dzięki systemowi chłodzenia wyciskarka soków Champion 2000+ nie posiada ogranicznika czasu pracy. Sok wyciśnięty za jego pomocą ma wyjątkowo gładką konsystencję, jest nieco gęstszy niż w przypadku soku uzyskanego przez sokowirówkę, ale rzadszy niż z innych modeli wyciskarek jednoślimakowych.



Zalety

+ Szybkość i efektywność.

+ Umożliwia wyciskanie dużych ilości owoców i warzyw w krótkim czasie.

+ Nie ma ograniczeń czasu pracy.

+ Znakomicie wyciska warzywa twarde, korzeniowe takie jak np. marchew czy seler.


Wady

- Szybkie obroty powodują napowietrzenie i niszczenie składników odżywczych zawartych w soku.

- Nie nadaje się do wyciskania trawy pszenicznej i roślin liściowych ponieważ ich włókna mają tendencję do okręcania się wokół ostrzy.


Przedstawicielem ścierająco-miażdżących wyciskarek soku w naszej ofercie jest Champion 2000+ (dostępny w czterech wariantach kolorów)
Champion 2000+ biały
(Aby dowiedzieć się więcej o wybranym urządzeniu kliknij jego zdjęcie lub link powyżej.)

Powrót do góry

DWUŚLIMAKOWE WYCISKARKI DO SOKÓW

Dwuślimakowe wyciskarki soków są alternatywą wyciskarek jednoślimakowych. Należą one do urządzeń wolnoobrotowych, dzięki czemu nie napowietrzają wyciskanego soku, zapobiegając utlenianiu enzymów i substancji odżywczych w nim zawartych. Kolejną zaletą tej technologii jest to, że nie emituje ona ciepła, które niszczy witaminy.

Wyciskarki dwuślimakowe wyposażone są w dwa bliźniacze wałki ślimakowe, które położone są równolegle do siebie zazębiając się. Surowiec w postaci kawałków owoców lub warzyw jest tłoczony między nimi i starannie miażdżony, dzięki czemu uwalnia sok i składniki odżywcze zawarte w jego komórkach. Następnie, wyciśnięty sok przesączony zostaje przez filtr, który usuwa z niego resztki włókien i drobiny miąższu. Uzyskany w ten sposób klarowny sok wypływa do podstawionego zbiornika, podczas gdy odsączony, suchy miąższ usunięty zostaje do osobnego naczynia.

Technologia dwuślimakowa jest najefektywniejszym sposobem wyciskania soku. Pozwala uzyskać największe ilości soku z praktycznie każdego gatunku owoców i warzyw. W przeciwieństwie do sokowirówek doskonale wyciska sok z roślin zielonych (np. kapusta, sałata, szpinak, pokrzywa, natka pietruszki, trawa pszeniczna i innych). Sok wyciśnięty za pomocą wyciskarki dwuślimakowej jest dużo zdrowszy i bardziej odżywczy niż sok wyciśnięty przez inne urządzenia, ponieważ technologia ta wydobywa najwięcej witamin, żywych enzymów i minerałów zawartych w komórkach miąższu owoców, warzyw czy roślin.

Dwuślimakowe wyciskarki do soków ze względu na swoją wydajność (uzysk soku z jednostki surowca) i efektywność wyciskania (pozostawiają praktycznie suchy miąższ) są najodpowiedniejsze do wyciskania soków w ramach różnego rodzaju diet i kuracji zdrowotnych - a w szczególności znanej terapii dr Gersona. Niektóre wyciskarki dwuślimakowe posiadają opcjonalne wyposażenie dodatkowe, które rozszerza ich funkcje m.in. o możliwość homogenizacji, dzięki której przygotujesz pyszne dania (puree, pasztety, tofu etc.), desery (lody, sorbety, koktajle, musy, dżemy, masła orzechowe etc.) oraz posiłki dla dzieci i niemowląt.


Zalety

+ Najlepsza jakość soku z najwyższą zawartością składników odżywczych.

+ Doskonale wyciska sok z warzyw liściowych i ziół.

+ Najefektywniejsze urządzenia do wyciskania soku – uzyskują najwięcej soku z wyciskanego surowca.

+ Nie nagrzewają i nie napowietrzają soku.

+ Ze względu na najwyższą wydajność są najodpowiedniejsze do wyciskania soku w ramach diety sokowej np. terapii dr Gersona.


Wady

- Wolnoobrotowa technologia wyciskania soku jest bardziej czasochłonna

- Wyciskarki dwuślimakowe są dość kłopotliwe i czasochłonne w czyszczeniu

- Wyciskarki dwuślimakowe są mniej przyjazne w użytkowaniu - mają więcej elementów, bardziej skomplikowanty montaż, są większe i cięższe.


Zapraszamy do naszej oferty , w której znajdziesz trzy najnowsze modele dwuślimakowych wyciskarek soku: Angel 7500, Angel 8500S oraz Angel 5500 Angel 5500 Angel 7500 Angel 8500s
(Aby dowiedzieć się więcej o wybranym urządzeniu kliknij jego zdjęcie lub link powyżej.)


Powrót do góry


Jeżeli po lekturze naszych wskazówek nie jesteś jeszcze zdecydowany, która wyciskarka do soków lub sokowirówka jest dla Ciebie najbardziej odpowiednia, skontaktuj się z nami bezpośrednio, a my ze swej strony dołożymy wszelkich starań, aby pomóc Ci wybrać urządzenie najbardziej dopasowane do Twoich potrzeb.

Kupno wyciskarki soku to często kosztowny krok. Wydatek ten kompensują zdrowe i bardzo odżywcze soki, które będziesz mógł wyciskać z dowolnych owoców, warzyw, ziół czy traw. Pij soki tak często, jak tylko masz na to ochotę, aby uczynić Twoje życie lepszym, zdrowszym i przyjemniejszym.



Jeżeli masz do nas pytanie prosimy o kontakt: 42 252 96 60; pl__at__eujuicers.com

Powrót do góry

Producenci
<
Angel Juicer
Breville
Catler
Healthy Juicer
Green Power
Hurom - Slow Juicer
Champion Juicers
Magimix
Matstone
Omega Juicers
Remida
Coway
>