Wyciskarka do soków - którą wybrać?

Czego dowiesz się w tym dziale:

» Co warto wiedzieć przed zakupem wyciskarki do soków lub sokowirówki

» Rodzaje urządzeń do wyciskania soku

» Sokowirówki

» Wyciskarki do soków - poziome

» Wyciskarki do soków - pionowe

»Wyciskarki dwuślimakowe


Zanim dokonasz wyboru
wyciskarki do soków lub sokowirówki

Zajmujemy się nie tylko sprzedażą wyciskarek czy sokowirówek, ale ich oceną, testowanie i użytkowanie. Działając od wielu lat udało nam się nabyć sporo wiedzy i doświadczeń, którymi chcielibyśmy się z Tobą podzielić.

Ten artykuł został przygotowany, aby ułatwić Ci proces decyzji związany z nabyciem odpowiedniej wyciskarki do soków lub sokowirówki.

Teoretycznie wszystkie oferowane przez nas urządzenia służą do wyciskania soku. Natomiast, gdy się przyjrzeć bliżej każda wyciskarka czy sokowirówka różni się wieloma parametrami, każdy z nich ma swój zestaw plusów i minusów.

Zarówno wyciskarki do soków jak i wszelkie sokowirówki różnią się miedzy sobą czasem wyciskania, wydajnością, rodzajem surowca możliwym do wyciskania oraz zakresem funkcji dodatkowych.

Nie ma urządzenia idealnego, dlatego też dokonując wyboru trzeba zdecydować się na pewien kompromis. Należy określić, co ma dla nas szczególny priorytet przy wyborze.

Podejmując decyzję o wyborze odpowiedniej wyciskarki (albo sokowirówki) zastanów się:

Z jakiego surowca chcesz wyciskać sok?

Trzeba pamiętać, że nie każde urządzenie daje radę wyciskać sok z każdego rodzaju surowca. Sokowirówki dobrze poradzą sobie wyłącznie z podstawowymi warzywami korzeniowymi jak marchew, burak, seler. Natomiast jeżeli zamierzasz wyciskać coś „więcej” np. warzywa liściaste (tzw.”zieleninę”) czy drobne owoce znacznie lepiej sprawdzi się wyciskarka do soków, najlepiej wyciskarka tzw.”pozioma” np. Sana EUJ-707 (link). Sokowirówki słabo radzą sobie z wyciskaniem soku z tego rodzaju surowca, a włókniste elementy często mogą owijać się o część obrotowe sokowirówki.

Jaki sok lubisz ty i Twoja rodzina – klarowny czy raczej gęstszy?

Zastanów się czy wolisz sok bardziej gęsty z drobinkami z miąższu z owoców i warzyw, czy sok bardziej klarowny (wodnisty). Sokowirówki wyciskają najbardziej klarowne soki (niemalże „kolorową wodę”) co niestety przekłada się na ich niską jakość (zawierają mniej witamin niż sok z wyciskarki). Jeżeli jednak chcesz pić bardziej klarowne soki, a możesz „przymknąć oko” na gorszą jakość soku, to lepsza będzie sokowirówka. Jeżeli z kolei preferujesz gęste soki, bardziej wartościowe Twój wybór powinien kierować się w stronę wyciskarki do soków. Poszczególne wyciskarki także różnią się pod względem gęstości wyciskanych soków – najbardziej klarowne wyciśnie wyciskarka Sana EUJ-808, umiarkowanie klarowne - Sana EUJ-707 oraz Omega 8006, natomiast „najgęstsze” wyciskarki Omega VRT352F i 402.

Jak dużo owoców i warzyw chcesz dziennie wyciskać?

W przypadku sokowirówki można wyciskać sok nieprzerwanie z duże ilości owoców i warzyw, można więc wykorzystać ją w restauracjach, kawiarniach lub innej gastronomii. Wyciskarka do soków przeznaczona jest tylko do użytku domowego. Ponadto trzeba pamiętać, że wyciskarka wyciska sok nieco wolniej, za sprawą niskich obrotów. Czas potrzebny na wyciśnięcie jednego litra soku to około 5 minut.

Jak często chcesz używać wyciskarki do soków?

Niewątpliwie aspekt czyszczenia urządzenia i łatwości jego obsługi może okazać się kluczowa dla niektórych użytkowników. Jedne z najbardziej kłopotliwych pod tym względem mogą okazać się sokowirówki. Posiadają one duże sita, które są trudne i czasochłonne do mycia.

Najprostsze w myciu okazują się być wyciskarki do soków typu poziomego, składają się z niewielu części i zwykle nie mają zakamarków.

Nieco gorzej wypadają wyciskarki typu pionowego – mają więcej małych części i bardziej skomplikowaną budowę.

Najdłużej trwa mycie wyciskarki dwuślimakowej ze względu na duże, trudnodostępne sito.

Należy dokładnie rozważyć zakup również pod tym względem, ponieważ w dłuższej perspektywie czasu, kłopotliwe czyszczenie może zniechęcić do użytkowania i cieszenia się naturalnie wyciskanymi sokami. Niestety nie istnieje ani wyciskarka, ani sokowirówka, którą można byłoby użytkować bez mycia i czyszczenia.

Jak cenne jest dla Ciebie zdrowie?

Świeżo wyciśnięty sok z wyciskarki jest bardziej wartościowy niż sok „kupny” i dużo łatwiej przyswajany do organizmu niż warzywa i owoce w swojej naturalnej formie. Wyciskany sok w sokowirówce jest zwykle napowietrzony i podgrzany na skutek szybkich obrotów, przez te dwa czynniki ilość minerałów, enzymów i witamin w soku z sokowirówki jest znikoma.

Zakup wolnoobrotowej wyciskarki do soków to swoista inwestycja w zdrowie. Wyciskarki oferowane przez nas są polecane przez wielu specjalistów od diet sokami i kuracji leczniczych. Sok uzyskiwany przy ich użyciu jest pełny cennych wartości odżywczych. Najbardziej wydajne (a zarazem najdroższe) są wyciskarki dwuślimakowe Angel, wyciskają one najwięcej wartościowego soku.

Do góry

Poznaj rodzaje urządzeń do wyciskania soku
– wyciskarki do soków i sokowirówki.

Sokowirówki

Są to obecnie najpopularniejsze, a zarazem najtańsze urządzenia do wyciskania soku. Istotą działania sokowirówki jest obracające się z dużą prędkością (zwykle 6000 – 12000 obr. /min.) ostre sito wewnątrz urządzenia, a powstała siła odśrodkowa odciska i odsącza sok z rozdrobnionego o sito miąższu.

Soki uzyskiwane z sokowirówek zawierają niewiele drobin miąższu, są przezroczyste, dość wodniste i klarowne. Zawierają mniej wartości odżywczych w tym witamin, enzymów i minerałów niż te, które pochodzą z wyciskarki. Dzieje się tak, ponieważ po pierwsze podczas wyciskania szybkie obroty wywołują efekt podgrzewania i napowietrzenia soku (które niszczą składniki odżywcze), po drugie przez słabą wydajność sokowirówek (wyciskana jest tylko część dostępnego soku, pozostały „tracimy” wraz z wilgotnymi odpadami.). Co więcej, sok z sokowirówki jest spieniony i napowietrzony, a co za tym idzie szybko traci swoje właściwości odżywcze, które giną w procesie utleniania. Nie nadaje się on do przechowywania – należy go wypić zaraz po wyciśnięciu.

Przy użyciu sokowirówki możemy uzyskiwać sok bardzo szybko, ale tylko z ograniczonej liczby gatunków warzyw i owoców. Wyciśniemy produkty takie jak: marchew, seler, burak, jabłko, natomiast nie wyciśniemy albo wyciśniemy bardzo słabo drobne owoce (np. maliny, porzeczki, jagody, poziomki, jeżyny) oraz zieleninę (warzywa zielone jak natka pietruszki, seler naciowy, szpinak, jarmuż, sałata, kapusta itp.). Jeżeli wiemy, że będziemy pić takie rodzaje soków wówczas lepiej rozważyć zakup wyciskarki do soków.


Plusy sokowirówki:


Wyciskają sok bardzo szybko.

Nie wymagają krojenia warzyw i owoców na kawałki, ponieważ mieszczą je w całości (mają duży otwór wsadowy).

Sokowirówki mogą być z powodzeniem wykorzystywane na potrzeby restauracji, kawiarni i innych lokali gastronomicznych.



Minusy sokowirówki:


Bardzo niska jakość soku – niewielka zawartość składników odżywczych, witamin i enzymów, gorszy smak (mniej aromatyczny), zbyt wodnista konsystencja.

Sokowirówki słabo radzą sobie z wyciskaniem soku z warzyw liściowych, takich jak szpinak, sałata, czy świeżych ziół np. mięta, mniszek lekarski.

Soku z sokowirówki nie można przechowywać - szybko traci świeżość i wartości odżywcze, jest napowietrzony i spieniony.

Sokowirówki są trudne do mycia – spore sito i liczne zakamarki wydłużają i utrudniają czyszczenie.

Głośna praca zakłócająca rozmowę i spokój innych domowników.

Zawodność i krótka gwarancja - sokowirówki są mało trwałe i dość awaryjne.

Ograniczony czas pracy ciągłej – zaledwie kilka minut.


Najlepsza naszym zdaniem sokowirówka, którą polecamy to Magimix Le Duo Plus XL.

Do góry

Poziome wyciskarki do soków

Proces wyciskania soku w przypadku wyciskarki soku możemy podzielić na kilka etapów. W pierwszej kolejności surowiec jest miażdżony, tak że włókna i struktury włókniste wewnątrz owoców i warzyw są rozrywane. W następnej kolejności pod działaniem silnego ciśnienia sok jest wyciskany i odfiltrowywany przez sito, po czym trafia do podstawionego naczynia. Suchy miąższ jest usuwany z wyciskarki do zewnętrznego pojemnika.

Zaletą tego procesu jest po pierwsze skuteczność, czyli dokładniejsze odciskanie soku z miąższu owoców i warzyw. Po drugie zaś jakość soku – proces wyciskania wydobywa z miąższu warzyw i owoców więcej witamin, enzymów i minerałów.

Należy zauważyć, że procesie wyciskania sok nie zostaje napowietrzony ani podgrzewany (jak to miało miejsce w sokowirówkach). Dzięki temu zachowane zostają wszystkie cenne witaminy, minerały i enzymy w nim zawarte. Co więcej brak napowietrzenia wydłuża trwałość soki i umożliwia dłuższe przechowywanie go (w lodówce).

Sok jaki uzyskuje wyciskarka do soków nie ma tak klarownej konsystencji, jak sok z sokowirówki. Zwykle jest gęstszy i zawiera więcej naturalnego błonnika, który jest przydatny do oczyszczania organizmu. Jest smaczniejszy, bardziej aromatyczny i oczywiście bardziej zdrowy niż sok z sokowirówki.

Poziome wyciskarki do soków, oprócz funkcji wyciskania soku, mają również inne przydatne funkcje: możliwość mielenie surowca np. orzechów na masło orzechowe, maku na makowiec, gotowanego mięsa, przypraw, oraz niewielkiej ilości nasion i zboża; przygotowanie wyśmienitych przecierów, lodów, deserów, czy puree. Wyciskarka do soków może się również okazać szczególnie przydatna dla osób, które posiadają małe dzieci, można dzięki niej przygotować posiłki typu Gerber z własnoręcznie dobranych naturalnych, materiałów. Możemy sami wyhodować dane rośliny, następnie je wysuszyć i mielić przy pomocy wyciskarki. Otrzymamy w ten sposób własne przyprawy, bez niepotrzebnych dodatków, które często są w tych paczkowanych z marketu. Przy pomocy niektórych wyciskarek poziomych możemy przygotować makarony z własnoręcznie dobranych składników, o różnych kształtach w zależności od zastosowanej nakładki.


Plusy poziomej wyciskarki do soków:


Wysoka jakość soku - zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych (sok z wyciskarki jest bardziej wartościowy, zawiera więcej witamin, minerałów i enzymów), jest także smaczniejszy niż taki pochodzący z sokowirówki.

Sok jest bardziej esencjonalny, gęstszy, zawiera więcej naturalnego błonnika.

Proces wyciskania nie niszczy składników odżywczych, nie napowietrza, nie nagrzewa soku, a co za tym idzie składniki w nim zawarte nie utleniają się i nie giną.

Wyciskarki wyciskają sok z praktycznie każdego gatunku warzyw, owoców i ziół, również tych „trudnych” do wyciskania jak warzywa liściaste, świeże zioła oraz z małymi owocami, takimi jak jagody, maliny, porzeczki. Nie sprawiają im trudność również twarde warzywa, takie jak seler, buraki, marchew.

Większa wydajność tj. ilość soku – wyciskarki do soków są w stanie wycisnąć nawet do 2 razy więcej soku niż sokowirówki, co oznacza mniej strat, a więcej wartościowego, zdrowego soku.

Bardzo łatwe mycie – wyciskarki nie wymagają tyle pracy i uwagi przy czyszczeniu, co sokowirówki, między innymi dzięki prostej budowie.

Dłuższa gwarancja, niż w przypadku sokowirówek nawet do 15 lat. Wyciskarki do soków są trwalsze i bardziej niezawodne.

Sok uzyskany z wyciskarki jest lekkostrawny i lepiej przyswajalny przez organizm niż owoce i warzywa spożywane w całości.

Soki z wyciskarki do soków polecane są przez różnych specjalistów od zdrowego żywienia, odchudzania i oczyszczania organizmu - Wyciskarki są szczególnie polecane dla osób stosujących tak zwaną dietę Gersona.

Poziome wyciskarki do soków posiadają wiele ciekawych i przydatnych funkcji dodatkowych np. mielenie, homogenizowanie, robienie musów, przecierów, formowanie makaronów.


Minusy poziomej wyciskarki:


Wyciskarki soku wyciskają sok dłużej, niż sokowirówki. Potrzeba około 4-5 minut, aby wycisnąć litr soku.

Wyciskarki mają 30-minutowe ograniczenie czasu pracy ciągłej. Po tym czasie urządzenie musi odpocząć kolejne 30min. i możliwe jest dalsze wyciskanie.


W naszej ofercie dostępne są następujące wyciskarki jednoślimakowe: Sana, Omega 8006, Omega 8004, Oscar DA-1000.


Do góry

Pionowe wyciskarki do soków

Wyciskarki pionowe działają na tej samej zasadzie do wyciskarki poziome, z tą różnicą, że mechanizm znajdujący się w nich został obrócony. Dzięki zastosowaniu takiej konstrukcji proces wyciskania jest nieco szybszy i nie wymaga używania popychacza (warzywa i owoce wpadają same w głąb wyciskarki, gdzie jest wyciskany z nich sok).

Jeżeli chodzi o wydajność pionowych wyciskarek do soków to jest ona porównywalna z dobrymi wyciskarkami poziomymi, czyli wypada bardzo dobrze.

Ciekawym elementem, którym wyciskarki pionowe wyróżniają się w stosunku do poziomych jest zatyczka która pozwala zatrzymać sok lub wodę w środku urządzenia. Taka zatyczka służy nam na dwa sposoby.

Po pierwsze pozwala na przepłukanie wyciskarki wodą na biegu w czasie pracy, bez konieczności demontażu jej części. Funkcja ta przydaje się, gdy chcemy wyciskać kilka rodzajów soków jeden, po drugim bez mieszania smaków. Nie jest konieczne każdorazowe demontowanie i mycie wyciskarki. Jest to również zaleta dla osób, które chcą wyciskać soki w ciągu dnia kilka razy. Można po każdym wyciskaniu przepłukać wyciskarkę „na biegu”, a na koniec dnia dokładnie umyć jej sito. Należy jednak pamiętać, że płukanie wyciskarki na biegu nie zastępuje mycia wyciskarki.

Po drugie zatyczka pozwala przygotować koktajle wewnątrz wyciskarki. Do wyciskanego soku można dodać jogurt, kefir, miód lub inny składnik a wyciskarka zmiksuje całość na pyszny koktajl.

Pionowe wyciskarki do soków są niestety bardziej skomplikowane w budowie, a co za tym idzie w czyszczeniu są bardziej pracochłonne. Mają liczne zakamarki, więcej drobnych części i wymagają więcej uwagi, niż wyciskarki poziome.

Wyciskarki pionowe z racji swojej konstrukcji nie mają dodatkowych funkcji (oprócz robienia koktajli) ani przystawek. Nie są przystosowane do mielenia surowca, nie są w stanie zrobić makaronu ani masła orzechowego. Przy pomocy wyciskarki pionowej można wyłącznie wyciskać sok, robić koktajle lub mleczka orzechowe.


Plusy pionowej wyciskarki:


Praktycznie brak konieczności używania popychacza, co ułatwia i nieco przyspiesza wyciskanie

Wyciskarki pionowe zajmują mniej miejsca, niż wyciskarki poziome i sokowirówki, oszczędzamy miejsce na blacie kuchennym.

Funkcja przepłukiwania na biegu - można wyciskać kilka soków, bez mieszania się ich smaków.

Możliwość robienia koktajli owocowo-mlecznych, owocowo-jogurtowych itp.


Minusy pionowej wyciskarki do soków:


Dość pracochłonne w utrzymaniu czystości – mają więcej części i trudnodostępnych zakamarków, mycie trwa około 15 minut.

Wyciskarki pionowe mają bardzo mało funkcji poza wyciskaniem soku - nie potrafią tak, jak wyciskarki poziome mielić surowca, homogenizować czy formować makaronu.

Soki z wyciskarek pionowych są gęstsze, dość musowate – nie tak klarowne jak w przypadku wyciskarek poziomych, co może przeszkadzać niektórym osobom.


Oferujemy następujące modele wyciskarek pionowych: Omega VRT352F, Omega VRT402, Sana EUJ-808.


Do góry

Dwuślimakowe wyciskarki do soków

 Dwuślimakowe wyciskarki działają podobnie jak wyciskarki poziome, jednak z większą dokładnością. Ich konstrukcja zawiera dwa wałki ślimakowe (co powoduje staranniejsze miażdżenie surowca) oraz drobniejsze sito (co przekłada się na klarowniejszy sok).

Praktycznie suchy miąższ, jak w przypadku wyciskarek poziomych, jest usuwany z wyciskarki do podstawionego naczynia, a sok przefiltrowany zostaje przez sito i trafia do drugiego naczynia.

Wyciskarki dwuślimakowe stanowią najbardziej wydajną metodę wyciskania soku. Pozwalają uzyskać większe ilości soku z owoców i warzyw, niż wszelkie inne rodzaje wyciskarki. Taki sok jest również bardzo wartościowy – zawiera mnóstwo składników odżywczych m.in. enzymów, minerałów i witamin niezbędnych dla zdrowia.

Dwuślimakowa wyciskarka do soków dobrze radzi sobie prawie każdym rodzajem surowca zwłaszcza z warzywami liściastymi np. szpinakiem, sałatą, czy świeżymi ziołami np. bazylią, pokrzywą. Pewne trudności napotkać można przy wyciskaniu szczególnie miękkich surowców jak ananasy czy miękkie gruszki/jabłka.

Mankamentem wyciskarek dwuślimakowych jest niewątpliwie cena oraz pracochłonne mycie. Dobrej klasy wyciskarki dwuślimakowe wykonane są ze stali nierdzewnej, co przekłada się na ich wartość. Mają natomiast duże i „trudnodostępne” sito, którego mycie jest dość trudne i pracochłonne.

Wyciskarki tego rodzaju niestety nie posiadają żadnych dodatkowych przystawek ani funkcji. Służą wyłącznie do wyciskania soku – za to robią to z najwyższą dokładnością.

Wyciskarki do soków o dwóch wałkach ślimakowych są przez wiele osób uznawane za najodpowiedniejsze do zastosowań dietetycznych i terapeutycznych tj. wszelkich terapii sokowych oraz znanej diety dr Gersona. Ich sok jest lekkostrawny, dobrze przyswajalny przez organizm a co więcej zawiera maksimum składników odżywczych zawartych w wyciskanych owocach, warzywach czy ziołach.


Zalety dwuślimakowej wyciskarki:


Najwyższa dokładność wyciskania – wyciskarki tego typu wyciskają najskuteczniej, najwięcej soku z wyciskanego surowca

Bardzo dobrze radzą sobie z wyciskaniem soku z trudnych do wyciskania warzyw liściowych i ziół.

Wyciskarki te polecane są osobom stosującym terapie Gersona, ze względu na dużą zawartość składników odżywczych oraz wysoką przyswajalność przez organizm.



Wady dwuślimakowej wyciskarki do soków:


Wyciskarki tego typu wyciskają sok nieco dłużej niż inne rodzaje.

Mycie wyciskarek dwuślimakowych jest pracochłonne i zajmuje więcej czasu.

Są bardziej kłopotliwe w użytkowaniu – wymagają więcej siły do popychania surowca w głąb wyciskarki i są nieco trudniejsze w montażu i demontażu.


Oferowane przez nas wyciskarki dwuślimakowe to: Angel 7500, Angel 8500S oraz Angel 5500.


Do góry

Na zakończenie

Wyciskarka do soków, niezależnie od modelu, daje tę wspaniałą możliwość uzyskiwania świeżego, zdrowego i pysznego soku z owoców, warzyw i ziół. Taki sok to „skumulowana” porcja tego, co najlepsze dla naszego organizmu w łatwo przyswajalnej dla niego formie. Dzięki niej masz możliwość dostarczenia sobie i swoim bliskim codziennej dawki cennych witamin, minerałów i enzymów, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

Jak widzisz każdy rodzaj wyciskarki ma swoje plusy i minusy – idealna wyciskarka do soków niestety nie istnieje. Zastanów się, które cechy, które funkcje wyciskarki są dla Ciebie istotne? Czy wolisz łatwe w myciu i obsłudze, wielofunkcyjne poziome wyciskarki do soków? Czy preferujesz bardziej kompaktowe wyciskarki pionowe z opcją robienia koktajli? A może szukasz wyciskarki do soków typowo w celach terapii lub diety sokowej? Jeżeli po lekturze powyższego artykułu nadal nie wiesz, która najlepiej wyciskarka spełni Twoje oczekiwania nie wahaj się skontaktuj się z nami, a my ze swojej strony pomożemy dokonać Ci właściwego wyboru.

W przypadku jakichkolwiek pytań prosimy o kontakt: 42 252 96 60 lub pl__at__eujuicers.com.

Producenci
<
Angel Juicer
Breville
Catler
Healthy Juicer
Green Power
Hurom - Slow Juicer
Champion Juicers
Magimix
Matstone
Omega Juicers
Remida
Coway
>